Var finns Sveriges bästa katthem?

Idag finns det över 100 000 hemlösa katter i Sverige. Men här finns också katthemmen, där snälla människor hjälper katterna att få chansen till ett nytt liv. Dessa entusiaster uppmärksammar vi nu i samarbete med Oliver's Petfood Foundation. Var med och rösta fram landets bästa katthem du med!

Var finns Sveriges bästa katthem?

Svenska hjärtan klappar för katter!
 
Det märks inte minst hos alla dem som lägger all sin tid och kärlek för att ge katter ett bra liv, även om katterna blivit övergivna eller helt enkelt aldrig har haft ett riktigt hem.
 
Djurskyddet räknar med att det finns över 100 000 hemlösa katter i Sverige. Men runt om i landet finns också katthemmen – till glädje inte bara för katterna utan också för tusentals kattägare som hittat sina älskade djur genom dessa organisationer.
 
Oliver´s Petfood Foundation och Hemmets Journal tycker nu att det är dags att uppmärksamma detta oavlönade arbete genom att bidra med en summa till verksamheten.
10 000 kronor, donerade av Oliver´s Foundation, ligger i potten – och det är ni läsare som har avgörandet i er hand.
 
Och frågan är: Var finns Sveriges bästa katthem?
 
Omröstningen om Sveriges bästa katthem är nu STÄNGD, men läs gärna om de nominerade katthemmen nedan!
 
1 Djurskyddet i Bollnäs/Ovanåker
Katthemmet i Ovanåker har tillstånd att ha 16 vuxna katter och deras kattungar i huset i Ovanåker. I styrelsen sitter Helena Jonsson och Elisabeth Solne-Bothelius, som jobbar ideellt med katthemmet tillsammans med cirka 15 engagerade kattälskare.
 
Under tiden som de arbetar med att hitta nya hem till katterna tar de med dem till veterinären, avmaskar dem och ser till att de blir friska.
 
För att finansiera verksamheten anordnar föreningen loppisar, försäljning av hembakt bröd, kaffe med mera.
 
– Det bästa med arbetet med katterna är att jag får så mycket tillbaka, säger Helena. När rädslan försvinner i deras ögon och de inte länge är lika skygga .
Hemsida: www.djurskyddetbollnas-ovanaker.se
 
Därför bör vi vinna priset:
* Många av oss frivilligarbetare är med ända sedan starten
* Vi gör verkligen allt för att inte behöva avliva en katt. Regeln om att en katt inte ska vara på katthemmet mer än tre månader kan vi inte alltid hålla…
* Vi har rastgårdar så att katterna får vara utomhus om de vill.
 
2. Djurskyddet Strängnäs, katthemsgruppen
Christina Holmberg är ansvarig för katthemsgruppen i Strängnäs, som består av 15 frivilliga eldsjälar som tar hand om cirka 120 katter per år.
 
Katterna stannar i genomsnitt 1,5 månader hos dem, fast vissa svårplacerade katter stannar kvar längre.
 

Sponsorer och medlemsavgifter är främsta inkomstkällorna, men också sparbössor på staden och loppisar.

 

– Hittekatter har oftast haft ett hårt liv bakom om sig, och blir så tacksamma när någon bryr sig om dem, säger Christina.

 

Hemsida: www.djurskyddet-strangnas.se

 
Därför bör vi vinna priset:
* Alla våra katter har eget fönster att titta ut igenom.
* Nästa år kommer vår första kattalmanacka ut, med foton på nuvarande och tidigare katter.
* Vi är en av de äldsta djurskyddsföreningarna i landet – föreningen startade 1870!
Var finns Sveriges bästa katthem?
 
3. Kattstallet i Åkeshov utanför Stockholm
Kattstallet tar in som mest 80 katter och har 40 stycken jourhem, där de kan placera katter som behöver särskild omvårdnad. Rita Liland är verksamhetschef över 1,5 fasta tjänster. Kattstallet samarbetar med arbetsförmedlingen, som ser till att människor som gillar katter får möjlighet att arbetsträna här.
 
Katterna stannar inte längre än tre månader på Kattstallet, men vissa katter behöver extra social träning, och då kan de placeras i jourhem. Hemmet har ett socialt träningsprogram för katterna som tas in. De placeras in i en grupp på en skala 1–5, där 1 är helt social och 5 aggressiv. Sedan tränas katten, på hemmet eller i ett jourhem, för att klättra uppåt på skalan. I stallet läser också en kvinna högt för katterna, så att de blir vana och lugna av att höra mänskliga röster.
 
För att få in pengar till veterinär- och matkostnader skriver man “tiggarbrev” och tidigare i år hade man en jätteloppis.
 
– Att kunna glädja ett djur, det mår man själv bra av, säger Rita. Och att leva med en katt ger livet en extra dimension
 
 
Därför bör vi vinna priset:
* Vi har många katter, upp mot 80 förutom katterna i våra jourhem. Vi är 100 volontärarbetare, varav 40 i regelbundna scheman.
* Vårt genomtänkta sociala träningsprogram för våra katter.
* Vårt samarbete med arbetsförmedlingen. För tillfället har vi sex personer som arbetstränar här.
 
4. Föreningen Djurhjälpen i Vaxholm
Hos Djurhjälpen i Vaxholm kan man ta hand om cirka 60 katter, och tyvärr blir det ibland fler. Annie Mohl är föreningens ordförande, dessutom finns tre anställda samt volontärer. Ungefär 80 personer är engagerade på olika sätt i verksamheten – i arbete med evenemang, som kattskötare och som jourhem för katterna.
 
Pengar till verksamheten kommer in via gåvor och en kattkalender som föreningen ger ut.
 
– Man ska aldrig ge upp en katt, den kan alltid socialiseras, säger Annie. Katten är ett underbart djur som vi får mycket kärlek ifrån.
 
 
Därför bör vi vinna priset:
* Alla är välkomna att arbeta hos oss. Ungdomar med särskilda behov är ofta här som arbetsträning.
*Vårens stora hälsodrive – alla 60 katter har blivit grundligt veterinärundersökta, tagit olika blodprov och fått tandsten borttagen.
* Vi har två riktigt stora rastgårdar, så våra katter får vara ute mycket.
 
5. Djurskyddet Oskarshamn
Djurskyddet Oskarshamn har utrymme för cirka 25–30 katter, men ibland blir det fler. Margareta Engström förestår katthemmet vid Fredriksbergs herrgård på heltid och där jobbar tre personer halvtid, med anställningsbidrag på 25 000 kronor från kommunen. Föreningen lever annars på årsavgifter från medlemmar och vad man får in i bössor på stan.
 
– Vi låter katterna vara med oss, så att vi lär känna dem och kan rekommendera rätt katt till rätt familj, säger Margareta.
 
– Katten är ett sådant sällskap, samtidigt som det är ett självständigt djur.. Det är fint att ha en katt.
 
 
Därför bör vi vinna priset:
* Våra katter går oftast lösa utanför burarna, så vi får en god personlig kontakt med dem.
* Varje bur har en liten rastgård, så att katterna kan gå ut när de vill.
* Våra engagerade ortsbor! Utanför livsmedelsaffären finns kassar där kattvänner kan lägga ner en burk kattmat när de köpt till sin egen katt. Och det gör de!
 

6. Djurskyddet Kristinehamn

Djurskyddet i Kristinehamn har tillstånd att ta emot 30 vuxna katter och har dessutom sju karantänplatser. De har ett stort upptagningsområde i Värmland. Ordförande är Johnny Strömberg och där finns två anställda. Föreningen har 450 stödmedlemmar, med mellan 10 och 20 aktiva som ställer upp med ideellt arbete. Föreningen lånar byggnaden av kommunen men står för driftskostnader, underhåll och löner.
 
Under det senaste året har man lyckats placera ut 130 katter i nya hem.
 
– När katten får komma till en familj så blir de som en familjemedlem, säger Johnny. Katten ger så mycket tillbaka till sina ägare.
 
Var finns Sveriges bästa katthem?
Därför bör vi vinna priset:
* Många av oss som arbetar här är pensionärer, flera är över 70 år.
* Vår djurbegravningsplats! Föreningen har en stor begravningsplats, Djurvilan, strax utanför stan. All slags djur kan begravas där och gravarna är så vackra.
* Vi tar emot prao-elever från grundskolan varje termin.
 
7. Fia-Hemmet Norrköping
Fia-Hemmet i Norrköping ligger i F13:s gamla sjukstuga, och kan ta emot 50 katter. Det finns dessutom hem där man kan ta emot kattungar som inte kan träffa andra katter på grund av smittrisken. Inger Ydrenius är ordförande och hon jobbar tillsammans med 25 volontärer.
 
Förra året fick katthemmet ut 350 katter till nya hem.
 
– Enligt reglerna får vi ha en katt här högst tre månader, men det finns ingen risk att vi avlivar en frisk katt, säger Inger. Katten är en sådan underbar trivselhöjare. Och den är blodstryckssänkande!
 
Därför bör vi vinna priset:
* Vi har placerat ut rekordmånga katter i nya hem detta år.
* Vårt stora upptagningsområde – det händer att vi får ta emot katter ända från Stockholm.
* Vi är många äldre som arbetar här.
 
8. Slöinge katthem
I oktober tog Lotta Karlberg och Britten Hedin över skötseln av Slöinge katthem, som ligger inrymt i en källare. De har tillstånd att ta hand om tio katter. Det finns några volontärer och föreningen Djurvärnet står bakom.
 
Katthemmet får förfrågningar om att ta hand om katter ända från Skåne upp till Göteborg, så de skulle egentligen behöva utöka verksamheten.
 
Alla katterna går fritt i det stora källarrummet, de är vana att umgås med varandra. Personalen kelar med dem, så att de blir sociala och kan komma ut till familjer. Katthemmet har rykte om sig att ha kelsjuka katter!
 
– Katten är ett underbart djur, den är så rogivande för själen, säger Lotta.
 
Därför bör vi vinna priset:
* Eftersom vi är ett litet katthem får vi bra kontakt med våra katter. Vi är kända för att ha keliga katter.
* Vi släpper aldrig kontakten med en bortadopterad katt. Och går det inte bra i det nya hemmet får den komma tillbaka.
* Vi är bara fyra som arbetar här, det blir många pass per person.
 
 
9. Djurskyddet Västerbotten
Ordförande för Djurskyddet i Västerbotten är Gabrielle Rosendahl och på katthemmet arbetar åtta volontärer, ingen är anställd. Dessutom finns fodervärdar som öppnar sina hem för katterna innan de kommer till nya familjer. Man kan ta emot 30–50 katter och totalt omplaceras runt 300 katter per år.

– Här i norr är det ju kallt om vintrarna, då är det viktigt att katterna tas om hand om snabbt, säger Anna Berglund, en av dem som arbetar på katthemmet.

 

Allt arbete sker ideellt och föreningen tar tacksamt emot alla gåvor.

 

– Men vi märker av att när det blir kärvare ekonomiska tider så får vi också mindre pengar i gåvor, säger Anna.

 

Hemsida: www.djurskyddet.umea.com

 

Var finns Sveriges bästa katthem?

Därför bör vi vinna priset:
* Här där vintern är lång och kall är det extra viktigt med det arbete vi gör. Vid minus 20 grader är det inte kul att vara hemlös katt! Vi får in många katter som har förfrysningsskador.

* Vi ansvarar för ett enormt stort geografiskt område.
* Vi har kanske landets äldsta fodervärd. Hon är 86 år och har ställt upp som fodervärd i flera år. Hon tycker att det är jätteroligt och det håller henne pigg och alert.

 
10. Göteborgs djurskyddsförening
I Mölnlycke i Kullebäckstorp har Göteborgs djurskyddsförening tillstånd att ta hand om 30 katter. Ordförande i föreningen är Pelle Bratell. Föreningen lever på medlemsavgifter, gåvor och sparbössor Just nu håller föreningen också på att bygga om och bygga ut, eftersom man fått kontrakt på att ta hand om polisens omhändertagna katter och hundar. Dessutom har man öppnat ett kattpensionat för föreningens medlemmar.
 
Omkring 300 katter omplaceras härifrån varje år.
 
– Det är viktigt för oss att hitta rätt katt till rätt familj, säger Lewis Aspling, som är en av tre i personalen. Vår katt Helga har till exempel fått anställningskontrakt på ett äldreboende, med den fina titeln “trivselexpert”!
 
 
Därför bör vi vinna priset:
* Vi får mycket mer arbete nu när vi fått kontrakt på att ta hand om polisens omhändertagna djur.
* Vårt mål att alla äldrebonden i området ska få möjlighet att få ha en lämplig katt, gärna från oss.
* Vi försöker sprida kunskap om djur och natur i skolorna, bland annat genom vår utbildade REDE-ambassadör, en av personalen. REDE står för Respekt, Empati, Djur och Etik.

Omröstningen om Sveriges bästa katthem är nu STÄNGD. Vinnaren presenteras under oktober månad 2009 här på Hemmets Journals hemsida.

Scroll to Top