Fiskgratäng med svamp och kräftor

Fiskgratäng är bra bjudmat. Du kan göra rätten klar i förväg och sedan bara gratinera. Det här är en lättgjord gratäng som smakar ljuvligt och har ingredienser som går lätt att få tag på.

Du behöver

  • 600 g spättafiléer
  • 0.75 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 st champinjonssoppa
  • fiskbuljong ca 3 dl
  • saft pressad av 1
  • 250 g champinjoner färska
  • 1 st kräftstjärtar

Gratängsås:

2 msk smör eller margrin
3 msk vetemjöl
fiskspad ca 3 dl
0.5 st fiskbuljongtärning
1 dl vispgrädde eller mellangrädde
1 st äggula

Tillbehör:

4 st potatismos port

Garnering:

citron dill

Ugn : 225° och 275°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Skölj fiskfiléerna och låt dem rinna av. Lägg dem på arbetsbordet och krydda med salt och peppar. Bred champinjoncremen över och vik filéerna dubbla.

2
Lägg filéerna i en smord eldfast form. Häll över fiskbuljong och pressad citronsaft så att det knappt täcker fisken. Täck formen med aluminiumfolie och ställ den mitt i 225° varm ugn ca 15 minuter. Sila försiktigt av fiskspadet.

3
Fräs matfett och mjöl i en kastrull. Späd med ca 3 dl av fiskspadet och grädde. Smula fiskbuljongen och låt såsen koka på svag värme under omrörning ca 3-5 minuter. Tag kastrullen från värmen och vispa ner äggulan. Smaka av med salt och peppar.

4
Ansa svampen och skiva den. Bryn den gyllene i lite matfett. Låt kräftstjärtarna rinna av. Fördela svamp och kräftstjärtar över fisken. Spritsa potatismos runtom fisken. Häll över gratängsåsen. Hit kan rätten förberedas. Gratinera högt upp i 275° varm ugn ca 8-10 minuter eller tills gratängen har fin färg. Har du gjort gratängen i förväg så gratinerar du i 225° mitt i ugnen ca 15 minuter.

5
Garnera gratängen med citron och dill. Bjud en sallad till.

Scroll to Top