Siw hittade livsglädjen på gymmet!

Skådespelerskan Siw Carlsson fick en hjärtinfarkt på scen mitt under pågående föreställning. Men tack vare sin nya livsstil har hon nu sex år senare dragit ner på medicinerna, gått ner åtta kilo och mår bättre än på mycket länge.

Småländska Siw blev rikskänd med sin figur Augustina, den lilla ettriga damen i stormönstrad polyesterklänning och keps som oombedd levererar bitska kommentarer om det mesta här i livet. Men i dag, när vi träffas på ett gym i Kalmar, är det i stället färgglada träningstrikåer och tunga lyft som gäller. Hit kör Siw numera, sju mil enkel resa, ett par gånger i veckan för att ägna sig åt sin nya passion – träning.

Den nya livsstilen tog sin början fem månader efter den dramatiska infarkten som drabbade henne mitt under pågående föreställning. Vid den tidpunkten var Siw allmänt hängig och tyckte inte att något var roligt, berättar hon. Hennes son, som ville hjälpa henne på traven, bokade då en tid hos Jesper Johansson, som är personlig tränare.

– Jag fick nog någon form av depression efter infarkten, jag har förstått att det är väldigt vanligt. När min son tyckte att jag skulle börja träna tänkte jag “är du helt dum i huvudet”, men jag gick dit. Jag visste inte vad en personlig tränare var.

Inför första mötet hade hon tagit på sig träningskläder.

– Men jag fick gå in på ett kontor och så ställde han en massa frågor och undrade vilka mediciner jag tog och vad jag hade för mål med min träning. Lika snabbt som jag tänkte det sa jag “jag vill bli glad igen och slippa lite mediciner”. Då gjorde han ett program som passar mig.

Inte tränat på länge
Vi det här tillfället har Siw inte tränat på många år och konditionen var verkligen inte något vidare.

– Jag tog truppmärke i gymnastik på 70-talet, räknas det? Jag är ju visserligen aldrig stilla och jag har fuskat lite med orientering och golf, men det har inte varit någon reda.

I början tyckte hon det var lite jobbigt att gå in i gymmet.

– Jag kände mig dum och klumpig och tyckte att de andra såg ut som om de skulle på fest. Första gången satt jag här ute och väntade på min tur, men sen blev jag lite djärvare och vågade gå in och värma upp.

Sen insåg hon att alla har nog med sig själva och inte har tid att titta på hur de andra ser ut eller är klädda. Men det dröjde ändå ett tag innan Siw verkligen började uppskatta det här med att träna.

– Jag är normalt en ganska gladlynt och temperamentsfull person. Jag kan inte välja mina känslor, och ibland blir jag fruktansvärt tjurig. Jag tränar en timme åt gången. I början tog det 43 minuter innan jag var på gott humör.

Siw fick börja med övningar för att förbättra balansen och stärka rygg- och magmuskler.

– Jag fick stå på ett ben och blunda. Ligga på mage och lyfta armarna bakåt. Jag fick en speciell träning för mig och mitt psyke. Jag är van att ta regi, så när det är någon som vet vad han gör blir jag medgörlig.

Egen step up-bräda
En av de första övningarna var att gå upp på en step up-bräda.

– Det var skitsvårt. När jag kom hem gjorde jag en egen, jag tog bibeln och en bok av Björn Ranelid, det blev precis lagom.

Hennes ambition är att träna två gånger i veckan med Jesper. Det fungerar inte alltid, eftersom hon har intensiva arbetsperioder när hon är i Falkenberg eller på turné.

– Men när jag tränar själv får jag ingen träningsvärk.

På gymmet har hon ett program som tar en timme, med fem, sex basövningar där hon går igenom hela kroppen och där tyngder och svårigheter anpassas efter tid.

– Ja, jag har nog blivit gladare. Det gick ganska snabbt. Jag orkar mycket mer. Jag behöver inte be om hjälp längre när jag ska lyfta saker. Och jag har inte värk, jo träningsvärk, men då vet jag vad det beror på.

Kroppen har ändrats under de här åren. Hon har samtidigt gått ner i vikt och byggt muskler.

– Det är helt fantastiskt att det går att bygga muskler också när man är äldre. Jag älskar verkligen att vara här, det ger energi.

Vissa saker är roligare än andra.

– Jag tycker att det är roligt att dra i de där grejerna som man lyfter. Det tråkigaste är utfallssteg. Jag har lite artros i knäna och ibland gör det helvetes ont när jag ska gå upp i trappan, men det hjälper med utfallssteg, det är som om de smörjer knäna.

Mindre medicin
Träningen har gjort att hon kunnat dra ner på sina mediciner. Siw har diabetes och högt blodtryck.
– Jag har tagit bort en blodtrycksmedicin och jag har minskat på insulinet. Kolesterolvärdet har gått ner och hjärtat är jättebra. Jag gör en undersökning årligen.

Hon har ändrat kosthållningen också.

– Mycket grönt, mycket fisk, inget kaffe efter klockan fyra på eftermiddagen. Och det är konstigt, man ändrar sin smak. När barnbarnen kommer vill de ha mormorsmat, älgstek, potatis och gräddsås, men jag kan inte äta gräddsås längre, jag tycker att den smakar kola.

Siw hittade livsglädjen  på gymmet!

Livet efter hjärtinfarkt

Det är vanligt med oro och nedstämdhet efter en infarkt. 

En viktig del i återhämtningen är att vara aktiv i vardagen. Ofta erbjuds träning med hjälp av en fysioterapeut efter infarkt.

Undvik långvarigt stillasittande arbete utan avbrott.

Rör dig minst 30 minuter per dag. Cykla eller gå, ta trappan istället för hissen.

Övervikt ökar risken att drabbas av hjärtinfarkt. Så gör ett försök att minska i vikt.

Ät mycket grönsaker, frukt och bär. Välj fullkornsprodukter. Dra ner på smör, ost och grädde.

Att sluta röka är också en viktig åtgärd.

Källa: Hjärt-Lungfonden

 

Experten svarar på dina frågor:

Jesper Johansson är personlig tränare och den som har hjälpt Siw igång efter hjärtinfarkten.

 

Varför ska jag träna?
– Du ska träna för din egen skull, fundera på hur du vill må idag och hur du vill må när du blir äldre, säger Jesper Johansson som är personlig tränare.

Kan man börja träna som lite äldre?
– Det är aldrig för sent att börja träna. Jag har kunder som är en bra bit över 80 år.

Kan man bygga muskler som gammal?
– Absolut. Jag har kunder som är i 60-årsåldern som är i bättre skick nu än när de var 20 år.

Hur länge räcker träningen?
– Muskler är en färskvara, som måste byggas.

Vilka är de vanligaste problemen hos äldre?
– Ofta är det hållning, balans och stabilitet. Men det är inte bara äldre som har de problemen.

Hur ska man komma igång?
– Det är bara att börja. Boka in tider i kalendern. Avsätt tid. Prioritera.

Är det dyrt?
– Allt kostar. Det är många som lägger mycket pengar på kaffe på stan eller energidrycker. En personlig tränare kostar mellan 600 och 2 000 kronor i timmen. Då får man en personligt anpassad träningsplan.

Måste man hålla på med redskap?
– Det finns massor man kan göra utan redskap.

Är det skillnad på hur män och kvinnor tränar?
– Tjejer måste man träna i att våga ta i, de ska träna mer som män. Män ska lära sig att träna som kvinnor, att vara noggranna. Och alla ska träna på att nå hundra procent av sin kapacitet.

Hur tränar man effektivast?
– Superset, alltså att man kombinerar övningar som man gör direkt efter varandra, eller cirkelträning, korta och intensiva pass.

Vad är viktigt att tänka på?
– Att vara “open-minded”, alltså vara öppen och nyfiken och ha en positiv inställning.

Jag vet inte om jag vågar gå till ett gym, alla verkar vara så duktiga och snygga?
– Det är ingen som är intresserad av dig, alla har fokus på vad de själva ska göra och har inte tid att fundera på de grejerna. Alla tränar för sin egen skull.

Siw hittade livsglädjen  på gymmet!

Många fördelar med träning

Forskning från Umeå universitet visar att med några enkla dagliga rörelser går det att öka musklernas massa och funktion påtagligt – också på äldre dar. 

Det minskar risken för fallolyckor, benbrott och för tidig död. 

I en studie har forskare följt 70 personer över 70 år som hade låg muskelmassa. Halva gruppen fick genomgå ett tio veckors träningsprogram, halva gruppen levde som vanligt. Träningen bestod av enkla övningar och gruppen fick ett litet tillskott av protein i form av näringsdryck. Efter tio veckor hade näringsgruppen i genomsnitt minskat fettmassan med ett halv kilo och ökat muskelmassan med 1,2 kilo.

Scroll to Top