Sök i denna blogg...

Enkel adress till bloggen:
http://www.hemmetsjournal.se/Birte/blogg
Annons
Annons
Annons

Annons
Annons

Res på egen hand

Sommar i Gudbrandsdalen

5 x övernattningar
5 x frukostbuffé
5 x 2-rätters middag/buffé
2749,00
SEK
Weekend på skönt strandhotell i Danmark

2 övernattningar
2 x frukostbuffé
2 x 2-rätters middag
1249,00
SEK
Minisemester under sommaren på skönt strandhotell i Danmark

3 övernattningar
3 x frukostbuffé
3 x 2-rätters middag/buffé
1799,00
SEK
Sommarsemester på skönt strandhotell i Danmark

5 övernattningar
5 x frukostbuffé
5 x 2-rätters middag/buffé
2999,00
SEK
Bland bergen i Österrike

7 övernattningar
7 x frukostbuffé
1 x kaffe & kaka
Se hele opholdets indhold her
3049,00
SEK

Rosemaling

Publicerat: 11 april 22:58
Taggar: kurbits, skål, fat, rosemaling

 

Min dotter har länge önskat sig fat och skålar i ”rosemaling”. Det är norsk kurbits. Hon har varit på semester och åkt runt och tittat efter ”rosemaling” och då riktigt hantverk, inte turistsuvenirer. Någon liten sak köpte hon.

För ett tag sedan var jag på loppis. Där stod det, fatet och skålen. Fatet är stort, 39 cm i diameter och den svarvade skålen är också stor, ca 27 cm i diameter. Jag blev ivrig. De var nästan gratis om man tänker på vad nya skulle kosta i fall det över huvud taget går att köpa. De här var helt felfria, såg ut som nya fast de var målade i -92. Jag försökte fota med mobilen och sända bilder till dottern men de tog några timmar på att komma fram men vad gjorde det, självklart skulle jag köpa fynden. Min dotter blev överlycklig. Hon är en som verkligen uppskattar hantverk.

Rosemaling skål

Hälsningar Birte som har börjat plocka bort maskrosblommor. Äntligen vår!

 

Mobilfodral

Publicerat: 2 april 21:30
Taggar: mobilfodral

 

Någon bad mig göra ett mobilfodral. Här ser ni resultetet.

Hälsningar en trött Birte som kämpar med vårstädning i trädgården.

Svepask

Publicerat: 23 mars 11:11
Taggar: svepask

 

I går var jag inom et loppis och hittade den här lilla söta svepasken. Jag blir både glad och bedrövad när jag hittar så fint hantverk på loppis. Bedrövad eftersom de flesta inte uppskattar hantverk i dag och glad för att jag hittar billigt och fint hantverk.

Jag betalade 25,- för den här asken – ett fynd.

Hälsningar Birte som har fått några blommande påskliljor i trädgården.

Sovmorgon

Publicerat: 15 mars 15:10
Taggar: sokoke, athena

Athanas sovmorgon

Äntligen lördag och sovmorgon. Athena har upptäckt att det är skönt att ligga och mysa under täcket. Lyckan är stor eftersom vi är hemma tillsammans och en sak till att glädjas över är våren. Athena vill bara gå ut och in hela dagen men jag vill inte stå i dörren och fungera som dörröppnare. Vi är inte överens om den saken.

Vi önskar alla två och fyrbenta en fin helg med vårsol!

Monster

Publicerat: 8 mars 14:04
Taggar: sötmonster, fulmonster, monster

 

Det var ett tag sedan jag gjorde något som jag kan visa här men nu har jag kommit i gång igen. Jag har börjat göra fulmonster. Det är riktigt kul. Jag planerar at göra många innan jag tar vid med nästa projekt.

Jag har stickat en del till mina små tomtar medan jag sitter och ser på TV nu på vinterkvällarna. Om jag bara ska sitta och se på TV måste det vara en väldigt bra film.

Hälsningar Birte som återfår lite energi med ljuset och våren på gång.

Klädsömnad

Publicerat: 8 februari 11:01
Taggar: toppar, kläder

Jag har nu sytt de här tre. Det är samma grundmönster men de är lite olika i halsen men det är svårt att se på den här bilden. Jag har olika stora halsringningar. Jag kan klippa så jag har lite mera tyg fram än vad som är i mönstret och så rynkar jag i halsen. Jag lägger tygen lite snett så det blir lite utställt fram och bak. Förra gången jag sydde hade jag fem stråväck fram.

De här tre är sydda med svart tråd så jag har sytt tre klara fram till upplägget. Jag har ju två maskiner så jag måste byta tråden till den. Det spara lite tid i trådbyte vid att sy flera samtidigt.

Hälsningar Birte som ska fortsätta att sy kläder.

Stoppsvamp

Publicerat: 26 januari 16:22
Taggar: återbruk, stoppsvamp

 

Kommer ni ihåg stoppsvampen? Ett ovärderligt hjälpredskap för kvinnorna förr i tiden när de stoppade strumpor. De drog den trasiga strumpan över stoppsvampen så hålet som skulle lagas kom över hatten. Det gjorde att hålet inte blev ihopdraget vilket kunde hända om man drog tråden för hårt.

Alla kvinnor vars män hade arbete utomhus hade en stoppkorg. Där låg det garnräster, trasiga strumpor, stoppsvamp och stoppnålar och gärna en sax. Strumporna stoppades gång på gång så länge det gick. Efter det klipptes foten av och man plockade upp maskorna på skaften som fortfarande var fina och stickade en ny fot.

I dag pratas det mycket om återbruk. Undrar om ordet ens fans på den tiden men det här var ett riktigt återbruk. I dag är det populärt att sticka strumpor och jag undrar om det är några som stoppar dem när de blir trasiga eller återanvänder skaftet. Är det någon som vet?

Hälsningar Birte som nu syr kläder till sig själv.

Utställning

Publicerat: 8 januari 22:06
Taggar: bjärbomönster

 

I dag var det vernissage på en vandringsutställning på Varberg bibliotek. Bjärbomönstret i fokus, heter utställningen. Jag har aldrig tidigare varit med i sådana här sammanhang men någon gång ska vara den första. Det är otroligt många olika objekt, stora som små. Kreativiteten i Halland är stor visar det sig.

När jag hade funderat ett tag kom jag fram till två alster jag ville göra och det blev faktiskt klart. På bilden här ovan har jag gjort den vita axelvärmaren.

 Bjärbomönstret är normalt stickat. Men det går att använda andra tekniker och andra material. Det visade den här utställningen. Någon hade broderat en korsstygnskudde, någon hade gjort pärlplattor och en annan hade stickat och tovat en väska.

Den lilla väskan uppe till höger i bilden har jag  gjort. Den är sytt i vadmal med applikationer. I sidorna är den sytt samman med skarvsöm. Väskan är helt handsydd.

Hälsningar Birte som tycker utställningen är värd ett besök.

 

 

 

 

 

Joik och Athena

Publicerat: 31 december 19:42
Taggar: sokoke, athen

 

Det hände något otroligt i går och jag körde en repris i dag och det samma upprepade sig.

Jag hade spelat in en film om joikens historia. Athena låg på soffryggen och sov. Mitt i programmet började en man joika om katten. Han kom inte långt innan Athena satte sig upp, spetsade öronen och rusade ned på golvet , stirrade på TV´n. Hon sprang bort till den, ställde sig på bakbenen med framtassarna på TV-bänken och stirrade på TV´n.

Jag provade att ta bild på henne men det var för mörkt i rummet så det blev inte bra.

I dag satte jag på en del belysning och Athena låg på soffryggen. När mannen började joiken om katten satte hon sig upp direkt. Sprang ned på golvet framför TV´n, stirrade på den, ställde sig på bakbenen med framtassarna på TV-bänken och stirrade på TV´n.

Precis som hon gjorde i går. Katter brukar inte se på TV. Hon har en väldig tunn svans men om ni ser på bilden så är den yvig. Den blir det så fort hon blir orolig.

Nu undrar jag, vad är det med den joiken som har sådan påverkan på henne.

GOTT NYTT ÅR önskar Birte o Athena till er alla.

En julklapp

Publicerat: 30 december 20:38
Taggar: krokning, pulsvärmare

 

De här pulsvärmarna är krokade. Det är riktigt kul men tyvärr är det så att de inte blir lika elastiska som stickade. Ett av mina barnbarn fick dem i julklapp.

Hälsningar Birte som just nu stickar vanter.

Tomten sover

Publicerat: 25 december 15:25
Taggar: handgjord tomte, tomtar, vättar, vätte, tomte

 

Tomten sover och vilar ut på sin varma mjuka fäll. Snart är det ett nytt år med nya utrmaninger. Ni vet, en gårdstomte har att göra året runt.

GOTT NYTT ÅR till er alla från tomtarna och Birte

 

Stilig gubbe

Publicerat: 21 december 16:08
Taggar: handgjord tomte, tomtar, vättar, vätte, tomte

 

En fin portrettbild av den stiliga tomtegubben som får alla tomteflickors hjärta att smälta.

Hälsningar Birte o tomtegubben som ser fram mot ljusare tider.

Tomtegubben Valdur

Publicerat: 7 december 20:55
Taggar: vättar, vätte, tomtar, tomte

 

Tomtegubben Valdur är en ståtlig tomtegubbe på 57 cm i strumplästen. Här sitter han i skogen och vilar och fryser gör han inte med varma kläder av ull.

Hälsningar Birte som blev riktigt nöjd med nya gubben.

Julmarknad i Äskhult

Publicerat: 30 november 19:49
Taggar: gårdstomte, tomte, äskhult

 

Här sitter gårdstomten i ladan och läser sagor för barnen. Sedan var det lekar i halmen.

Det var en bra dag för julmarknad, vädret var bra, några grader varmt och vindstilla. Mitt på dagen tittade några solstrålar fram över molnen.

Sånggruppen Masur uppträdde och gick också runt i byn och sjöng staffansvisor. Gårdstomten spankulerade runt och hälsade på besökarna och i den varma kaffestugan serverades kaffe med dopp och julgröt.

Hälsningar Birte som är nöjd med en lyckad julmarknad i byn Äskhult.

Tack!

Publicerat: 24 november 22:40

Tack för alla grattishälsningar! I går var det kalas, svärsonen fyller samma dag som mig och han fyller jämna år det här året. Då står min födelsedag tillbaka.

I dag hade jag och Athena sovmorgon. Hon låg på min arm med en tass på min axel och spann. Ett mysigt ljud att lyssna till. Senare på dagen var hon ute i det fina vädret, fångade några flygfän som hon åt upp och sedan kom hon med en present till mig - en nebbmus. Hon kan inte förstå att jag inte blev glad. I eftermiddag och kväll har vi slöat och pysslat här hemma. Athena stod för slöandet och jag för pysslandet.

Natti från Birte och Athena

Senast inloggad: 19 apr 15:50
Bor i: Kungsbacka
Födelsedag: 24 nov 1950

Statistik

Medlemmar: 20461
Nya blogginlägg senaste dygnet: 5
Nya bilder senaste dygnet: 29

Nya handarbeten

Påskdukar 19 apr 2014 09:52 BENITAREGINA
En av två 19 apr 2014 06:00 kakfixaren
En av två 19 apr 2014 06:00 kakfixaren
Väska? 18 apr 2014 18:23 Anita Hedman
Hattfantt. 18 apr 2014 10:51 Ninnepinne

Efterlysningen

Finns du med bland våra efterlysningar?

Bli medlem!

• Träffa nya vänner

• Ladda upp bilder!

• Delta i diskussionerna!

Bli medlem nu! »