Sök i denna blogg...

Enkel adress till bloggen:
http://www.hemmetsjournal.se/Birte/blogg
Annons
Annons
Annons

Annons
Annons

Res på egen hand

Fantastisk utsikt över Mosel
Fantastisk utsikt över Mosel

5 x övernattningar
5 x frukostbuffé
5 x 3-rätters middag
Se hela resans innehåll
2599,00
SEK
Rügen - Tysklands vackraste semesterö
Rügen - Tysklands vackraste semesterö

3 övernattningar
3 x frukostbuffé
2 x stor temabuffé
Se hela resans innehåll
1549,00
SEK
Rügen - Tysklands vackraste semesterö
Rügen - Tysklands vackraste semesterö

2 övernattningar
2 x frukostbuffé
2 x stor temabuffé
Se hela resans innehåll
1199,00
SEK
Rügen - Tysklands vackraste semesterö
Rügen - Tysklands vackraste semesterö

4 övernattningar
4 x frukostbuffé
2 x stor temabuffé
Se hela resans innehåll
1949,00
SEK
Kalmars historiska charm
Kalmars historiska charm

2 övernattningar
2 x frukostbuffé
1 x 3-rätters middag inkl. kaffe
Se hela resans innehåll
1249,00
SEK

Ny tomtegubbe

Publicerat: 16 december 15:37
Taggar: vätte, handgjord tomte, handgjord vätte, mormors julstuga, tomte

 

Det här tomtegubben blev klar i går. I morgon ska nog han eller hans kompis flytta till ett nytt hem.

Hälsningar Birte och  tomtegubbarna.

 

Hemmets Veckotidning

Publicerat: 9 december 08:05
Taggar: hemmets veckotidning, mormors julstuga

 

Den här veckan kan ni läsa om mig och mina tomtar i Hemmets Veckotidning (nr 51) Den gamla artikeln från Hemmets Journal finns här på Julsajten under Reportage.

Hälsningar Birte som nu är klar med julmarknaderna och som nu måste städa bort tomtetillverkningen och baka inför julen. Sedan ska jag sy kläder till mig själv.

Tomten har flyttat

Publicerat: 4 december 21:49
Taggar: vätte, handgjord tomte, tomte, tomtegubbe

 

Den här tomtengubben gjorde jag klar i förra veckan. Han flyttade samma dag och han kommer att bo i Småland. Hoppas han blir omtyckt och kommer att få ett långt tomteliv där.

Hälsningar Birte som ser fram mot helgen på Fjärås Bräcka.

Mysigt fikaställe

Publicerat: 2 december 07:58
Taggar: bertilssons stuga

 

I söndags var vi på julmarknad på Gunnebo slott i Mölndal. Det blev en besvikelse så vi åkte och fikade på Bertilssons stuga i Delsjökärr. Det är ett fantastikt mysigt kafé i ett gammalt torp med många gamla föremål som t. ex. en stor samling med gamla ölstop som stod på en hylla framför mig. Bänkarna är fulle av gamla kuddar, vävda och broderade. Många mönster känner jag igen från 60 och 70-talet. För mig blir det riktigt nostalgiskt. Överallt finns något att fästa ögonen på. Vi blev där väldigt länge, åt paj och sedan kaffe och kaka. Det var en så härlig värme från den öppna spisen.

Torpet är från början av 1800-talet. Det köptes av kapten Per Bertilsson i 1927. Han hade många vänner som kom på besök och även andra som kom förbi bjöds på kaffe. Till slut blev besökarna så många att frun började ta betalt. Sedan byggdes den gamla ladan om till dagens kafé.

Kapten Per Bertilsson kallade sig bondpojk från Halland fast han kom till Göteborg som liten. Han fick olympisk guldmedalj i gymnastik i 1912, flyttade med sin fru till Cuba var han var fäktningslärare. Han längtade tillbaka till Sverige och naturen så på 1920-talet flyttade familjen till Göteborg var han arbetade som gymnastiklärare. Han promenerade mycke runt i Delsjöområdet och blev på så sätt bekant med barnbarn till de som byggde torpet i Delsjökärr.

Sök på Bertilssons stuga så kan ni läsa mera och jag rekommenderar ett besök.

Hälsningar Birte som hade en fin första advent.

Jul på Äskhult

Publicerat: 23 november 22:00
Taggar: gammaldags jul, jul, äskhult

 

Nu är det dags för julöppet på Äskhult igen. Bilden visar utställningen av julbordet förr i tiden, närmare bestämt från 1800-talet. Här finns stort grötfat och de brinnande ljusen står i smör och på varje piga och drängs plats finns en brödhög. Det är brödkakor bakad på olika sorters mjöl som staplas på varandra, en är av lyxigt vitt vetemjöl. Överst ligger en lussekatt och till slut ett äpple. Den här brödhögen ska räcka genom julendagarna.

Utställningen kan ses lördag 29 november mellan 11 och 15 och där får ni reda på mera om livet i byn. Det är också många hantverkare i  byn och så klart är gårdstomten på plats. Han kan ses vandra runt i byn och i ladan läser han för barn. Så klart är det fika i den varma kaffestugan.

 Är bara vädret bra så är det fantastiskt mysigt med jul på Äskhult.

Hälsningar Birte som ser fram mot lördag.

Tomteflicka

Publicerat: 7 november 18:29
Taggar: tomteflicka, tomte

 

Här är en ny liten tomteflicka, jag fixade hennes hår i dag. Jag har inte gjort de här flickorna på några år fast jag har en del färdigstickade mössor och strumpor. Jag måste göra flera.

Nu är ryggen mycket bättre. Jag trodde inte att det gick att ha så ont där. En hel månad var jag inte har kunnat göra något. Det känns så onödigt men jag får vara glad att det är något jag blir bra av.

Hälsningar Birte som har kommit till liv och fått igång tankeverksamheten igen och upptäckt att det nu är november och att det kan bli halt. I går fick jag på vinterdäcken.

Tomte i höstblåsten

Publicerat: 21 oktober 19:56
Taggar: handgjorda tomtar, tomtar, vätte, tomte, vättar

 

Tomten är ute och vinden tar tag i hans skägg. Han tittar nog efter några vänner men de finns inte här just nu.

Min rygg är mycket dålig. Att det går att få så ont har jag inte vetat trots många ryggskott genom åren. Ont så jag får ligga mycket och starka mediciner med konstiga biverkningar gör att tomten inte får nya kompisar just nu.

Hälsningar Birte som behöver bli frisk - julen närmar sig.

Mera om Bjärbomönstret

Publicerat: 27 september 18:25
Taggar: bjärbomönstret, väska, vadmal

 

När jag satt och funderade på vad jag skulle göra i Bjärbomönstret började jag tänka på om det går att göra i andra tekniker, i annat material. Min första tanke var en kudde men ändrade mig snart. Det fick bli en väska med applikationer. När jag hade kommit så långt var materialet givet – vadmal.

Det blev ett pysslande med mönstret, sedan skulle fram och bakstycket sys ihop. För att få lite effekt på sidorna blev det skarvsöm. Fodret är i röd vadmal. När jag hade kommit så långt och allt dittills var sytt för hand så var det lika bra att fortsätta med handsömmen. Så då är hela väskan handsytt.

Hälsningar Birte som är nöjd med resultatet.

Vandringsutställning

Publicerat: 21 september 18:42
Taggar: bjärbomönstret

 

För ca 1 ½ år sedan kom det från Region Halland ett utskick till medlemmar i sticknätverket om att de planerade för en vandringsutställning.

Bjärbomönstret - traditionellt stickmönster på nytt sätt?

Jag funderade ett tag på om jag skulle vara med. Något sådant har jag aldrig gjort. Frågan blev också, vad jag ska göra. Inte sticka ett traditionellt plagg, det blir ju inte roligt. Inte för stort arbete och inte för lite. Till slut kom jag på att jag ska sticka en axelvärmare och då inte i traditionella färger, vit botten med mönster i rött och vitt. Det fick bli mönster i gråa färger på vit botten. De färgerna är fräscha och plagget kommer att passa till övriga kläders färger.

Utställningen har varit på Hallands alla bibliotek det senaste året. Nu i slutet av augusti har delar utställningen där mina alster ingår varit på en kort uppvisning i Varanger Samiske Museum i Finnmark i Nordnorge – långt nord och öst för Sverige.

Anledningen till det är att samerna i Finnmark har ett nästan identiskt stickmönster. Delar av deras samlingar har varit i Laholm på Stadshusgalleriet som en del i projektet «Mønster på vandring – Ut fra et felles mønster». Tyvärr fick jag inte se den utställningen.

Jag gjorde ett projekt till men det får jag visa en annan gång.

Hälsningar Birte som stickar vidare...

Garnfärgning

Publicerat: 15 september 17:11
Taggar: garnfärgning, garn

 

I dag har jag färgat garn ute i det fina vädret. Det är riktigt roligt att färga och se hur fina färgerna blir. När jag har nystat upp garnet så blir det ännu vackrare. Efter det är det till att sticka och då brukar jag känna mig nöjd med resultatet. Jag har aldrig blivet missnöjd. Klar att några färger tycker jag bättre om, så är det bara.

Hälsningar Birte som njuter av det här otroligt fina höstvädret.

Loppis

Publicerat: 13 september 16:03
Taggar: loppis

 

Var i dag inom Erikshjälpens loppis i Skene, min favoritloppis, den och Edwins fond i Veddige som är mera som en antikaffär. Där hittade jag en stickbok med "vikingamönster" till 20,- kronor. Boken var som ny. Den saknades bland mina hantverksböcker.

Jag hittade också 3 meter spets för 12 kronor. Det är loppisar som har det bästa utbudet av spetsar, inte tygaffärer. Jag köper så fort jag hittar någon fin. Med åren har det blivet en del men när jag väl ska sy är det ändå för lite att välja mellan. Konstigt.

Jag var också inom en tillfällig loppis. Där köpte jag något som såldes för att vara markisväv som kunde användas om man vill byta tyg i en solstol. I själva verket var det en handvävd löpare 1,28 meter lång och 44 cm bred vävd med bomullsvarp och lin i inslaget. Det var nog lite brister i säljarens materialkunskap.

Hälsningar Birte som önskar att tiden hade räckt till att sticka en kofta med fint flätmönster.

Livet är som en ketchupflaska...

Publicerat: 3 september 22:18
Taggar: äskhult

 

Så är det - händer inget - händer inget -  händer allt!

Nu kommande lördag är det skördedag på Äskhult, det var planerat att jag ska dit. Nu är det inte odlingar jag brukar hålla på med men jag har några fina vinbärsbuskar jag har tillverkad via skott från en bra planta. Lite tovning skulle jag också göra där.

Då blir det en resa till Quiltköping = Lidköping med Lapphexorna. Jag anmäler mig tillsammans med en kompis. Ska bli kul och hoppas jag kan gå lite på stan och inte bara se på tyger. Det kanske finns något kul i stan, marknad på torget ska det vara.

Då kommer inbjudan till ett födelsedagskalas till ett riktigt litet barn.

Det borde vara tre lördagar den dagen.

Hälsningar Birte som trots allt hoppas det blir en fin resa.

 

Burre på väg

Publicerat: 31 augusti 13:25
Taggar: tomtar, vättar, vätte, tomte

 

Här är tomtarna Burre på väg. Kan hända de är på väg till en julmarknad fast det är lång tid kvar. Under tiden kan de få följe av andra tomtar och vättar.

Hälsningar Birte och tomtarna som hoppas på en fin jul.

Pinnetomtar

 

Här är en kruka med vad jag kallar Pinnetomtar. Fast det är båda tomtar och vättar.

Det är tomte/vätte-huvuden som sitter på en pinne. De ska stickas in i en urna eller kruka med ene eller tallris så att bara huvudet sticker fram.

Min vana trogen är det inte två lika så länge jag har dem framför mig. Det är många färgvariationer på den tovade och inte minst på garnet mössorna är sytt med. Till det kommer skägget, vitt, grått,  kort, långt, rakt, yvigt och lockigt.

Hälsningar Birte som har fart på tomteverkstaden.

Höstens första tomte

Publicerat: 16 augusti 22:02
Taggar: vätte, handgjord tomte, handgjord vätte, tomte

 

Nu när sommaren går mot slut så blir det full fart i stugan. Det är stor tomtebrist och det måste åtgärdas. Det ligger tomtkläder och tomtedelar lite var stans. Det gäller att få ordning på allt och alla kroppsdelar.

Här om dagen satte jag ett par armar jag hittade på en tomte. Något var fel. Varför gick armarna upp över öronen och långt framför tårna. Så gick det upp ett ljus för mig. Armarna tillhör en större tomte och en stor armlös tomte sitter i källaren. Problemet nästan löst. Jag fick göra nya armar till lilltomten och den stora armlösa sitter där med sina armar bredvid sig.

Här är en bild av höstens första tomte som sitter och spanar utöver havreåkern.

Hälsningar Birte och tomtegubben.

Senast inloggad: 21 dec 00:55
Bor i: Kungsbacka
Födelsedag: 24 nov 1950

Statistik

Medlemmar: 21447
Nya blogginlägg senaste dygnet: 11
Nya bilder senaste dygnet: 35

Nya handarbeten

Skridskor 21 dec 2014 08:58 Strumpnisse
Krans 20 dec 2014 11:09 Strumpnisse
Sjal 18 dec 2014 16:01 rmhenriksson
Kransar 17 dec 2014 19:38 Strumpnisse

Efterlysningen

Finns du med bland våra efterlysningar?

Bli medlem!

• Träffa nya vänner

• Ladda upp bilder!

• Delta i diskussionerna!

Bli medlem nu! »