Sök i denna blogg...

Enkel adress till bloggen:
http://www.hemmetsjournal.se/Birte/blogg
Annons
Annons
Annons

Annons
Annons

Res på egen hand

Schleswig-Holsteins idyll
Schleswig-Holsteins idyll

3 övernattningar
3 x frukostbuffé
3 x 3-rätters middag/buffé
Se hela resans innehåll
1449,00
SEK
Weekend i Stockholms skärgård
Weekend i Stockholms skärgård

2 övernattningar
2 x frukostbuffé
1 x 2-rätters middag inkl. kaffe
Se hela resans innehåll
1399,00
SEK
Sommar i Stockholms skärgård
Sommar i Stockholms skärgård

3 övernattningar
3 x frukostbuffé
2 x 2-rätters middag
Se hela resans innehåll
2149,00
SEK
Sommar, sol och nöjen i sköna Danmark
Sommar, sol och nöjen i sköna Danmark

5 övernattningar
5 x frukostbuffé
5 x middagsrätt inkl. sallad
Se hela resans innehåll
2099,00
SEK
Sommar, sol och nöjen i sköna Danmark
Sommar, sol och nöjen i sköna Danmark

4 övernattningar
4 x frukostbuffé
4 x middagsrätt inkl. sallad
Se hela resans innehåll
1799,00
SEK

Finklädd barn för över 100 år sedan

Publicerat: 12 februari 16:43
Taggar: livet förr, barnkläder, gamla barnbilder

 

Det här är en bild av min far, fött i 1906. Här är han hos fotografen för att fotograferas och då ska man vara fin. Han blir klädd som en liten soldat med vapen.

Ingen skulle i dag sätta sådan utstyrsel på ett litet barn. Söt är han i alla fall.

Bilden är tagen i Oslo och det måste vara ungefär år 1910.

Hälsningar Birte som är glad klädstilen har ändrats.

Tomte i snön

Publicerat: 29 januari 19:43
Taggar: handgjord vätte, nisse, tomtar, vätte, handgjord tomte, tomte

 

Det är fortfarande januari och det är så klart också en tomtemånad. Det här är min senaste. Han sitter ute i snön med eftermiddagssol, faktiskt den enda dagen vi har haft med snö och sol här på kusten. Dagen efter försvann snön.

Hälsningar Birte och Athena som ser fram mot vår och värme.

Snösokoke - förtydligande

Publicerat: 16 januari 08:34
Taggar: katt, snösokoke, sokoke

 

Jag var i mitt förra inlägg otydlig när det gäller Snösokoker. Självklart kan man para två Snösokoker och få Snösokokeungar. Skälet till att det inte går att göra är att det är för få individer. De som finns och som är stora är syskon. I framtiden bör det finnas tillräckligt många individer men just nu är det slumpen som avgör.

Bilden här ovan är av första kullen som föddes i Sverige med fyra vita och en vanlig. Jag lovar, det var en rätt chockerad uppfödare som fick dem men det gick fort från chock till glädje.

I november föddes en annan kull med två Snösokoker. Vad jag vet är en av dem till salu och för två dagar sedan föddes ytterligare en  kull på en annan plats med fyra vanliga.

Snösokoken är så ovanlig att det finns bara fem kända i Sverige för en i första kullen har flyttat utomlands.

Liten snösokoke

En av de fyra små snösokokerna.

Läs mera om sokoker på http://kadzonzo.se/#sthash.HehBYcki.dpbs

Hälsningar Birte som gillar Sokoke och min Athena är en av dem.

 

Athena - en Sokoke

Publicerat: 11 januari 12:40
Taggar: athena, katt, snösokoke, sokoke

 Athena är ute och kollar omgivningarna efter stormen – ingen förändring – men lite blåsigt och ruggigt är det. Så kommer jag med kameran och skräms. Pälsen bak på ryggen reser sig lite för allt är så kymigt.

Hon är av rasen Sokoke som kommer från nordöstra Kenya och är en av världens ovanligaste raser. De är korthåriga och har ingen underpäls. Det gör att det blir minimalt med katthår i huset och all pälsvården sköter hon själv. Därför kan vi lägga all tid tillsammans med att kela och gossa.

Athena kan inte få kattungar så hon lever lycklig i huset och ute på sin älskade altan. Hon lämnar sällan den. Just nu finns det flera kullar i Sverige och en ska födas i dag enligt planerna. Spännande. Mamman är så rund om magen så enligt den bör det bli många små. Jag känner dem inte men har sätt bilder på Facebook.

Det finns en genetisk variant av Sokoke som är vit, snösokoke, och de går inte att avla fram. De katterna föds helt vita och efterhand som de växer så framträder mönstret. Just nu finns det två snösokoke-kattungar i Sverige. Är någon intresserad av att läsa mera om rasen så gå in på http://sokoke.nu/#sthash.lBT9visR.dpbs

Snösokoke

Bild av en Snösokoke.

Hälsningar Birte och Athena som har det bra efter stormen.

Tomtens förvandling

Publicerat: 6 januari 15:43
Taggar: handgjorda vättar, hangjorda tomtar, vättar, vätte, tomtar, tomte

 

Innan jul köpte jag en ledsen tomte på loppis för fem kronor. (till vänster) Hans kropp var gråmålad och skrovlig och han hade inga ögon och skägget var av syntetmaterial. Hans mössa var av fabrikstillverkad metervara som var avklippt och ihopsnörd så avklippta maskor spretade ut och skulle se ut som en tofs.

Nu har han blivet en glad vätte. (till höger) Hans kropp är slät och han har fått armar. Han har också fått ögon, rödrosiga kinder och skägg av fårpäls. Nu har han en handstickad mössa med en stor fin tofs.

Hälsningar Birte med alla tomtar och vättar som ser fram mot ett nytt år!

Naturvita vantar

Publicerat: 3 januari 14:35
Taggar: stickat, vantar, tumvantar

 

God fortsättning på det nya året!

Nu är julen över och tomtarna för lugna sig i några dagar. Jag har som omväxling stickat ett par vantar i helgen. Väl, inte bara vantar, jag har gjort lite tomtekläder och ett par tomtehuvuden också. Snart finns det nya tomtar. Det är ju så klart ett nytt tomteår.

Hälsningar Birte som skapar vidare.

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR

Publicerat: 24 december 11:37
Taggar: handgjorda tomtar, handgjorda vättar, mormors julstuga, tomte, vätte

Vi alla, jag, tomtarna och vättarna och så klart lilla Athena vill önska er alla en god jul och inte minst ett gott nytt handarbetsår!

Hälsningar Birte som först ska fira jul och sedan börja med nya projekt.

Ny tomtegubbe

Publicerat: 16 december 15:37
Taggar: vätte, handgjord tomte, handgjord vätte, mormors julstuga, tomte

 

Det här tomtegubben blev klar i går. I morgon ska nog han eller hans kompis flytta till ett nytt hem.

Hälsningar Birte och  tomtegubbarna.

 

Hemmets Veckotidning

Publicerat: 9 december 08:05
Taggar: hemmets veckotidning, mormors julstuga

 

Den här veckan kan ni läsa om mig och mina tomtar i Hemmets Veckotidning (nr 51) Den gamla artikeln från Hemmets Journal finns här på Julsajten under Reportage.

Hälsningar Birte som nu är klar med julmarknaderna och som nu måste städa bort tomtetillverkningen och baka inför julen. Sedan ska jag sy kläder till mig själv.

Tomten har flyttat

Publicerat: 4 december 21:49
Taggar: vätte, handgjord tomte, tomte, tomtegubbe

 

Den här tomtengubben gjorde jag klar i förra veckan. Han flyttade samma dag och han kommer att bo i Småland. Hoppas han blir omtyckt och kommer att få ett långt tomteliv där.

Hälsningar Birte som ser fram mot helgen på Fjärås Bräcka.

Mysigt fikaställe

Publicerat: 2 december 07:58
Taggar: bertilssons stuga

 

I söndags var vi på julmarknad på Gunnebo slott i Mölndal. Det blev en besvikelse så vi åkte och fikade på Bertilssons stuga i Delsjökärr. Det är ett fantastikt mysigt kafé i ett gammalt torp med många gamla föremål som t. ex. en stor samling med gamla ölstop som stod på en hylla framför mig. Bänkarna är fulle av gamla kuddar, vävda och broderade. Många mönster känner jag igen från 60 och 70-talet. För mig blir det riktigt nostalgiskt. Överallt finns något att fästa ögonen på. Vi blev där väldigt länge, åt paj och sedan kaffe och kaka. Det var en så härlig värme från den öppna spisen.

Torpet är från början av 1800-talet. Det köptes av kapten Per Bertilsson i 1927. Han hade många vänner som kom på besök och även andra som kom förbi bjöds på kaffe. Till slut blev besökarna så många att frun började ta betalt. Sedan byggdes den gamla ladan om till dagens kafé.

Kapten Per Bertilsson kallade sig bondpojk från Halland fast han kom till Göteborg som liten. Han fick olympisk guldmedalj i gymnastik i 1912, flyttade med sin fru till Cuba var han var fäktningslärare. Han längtade tillbaka till Sverige och naturen så på 1920-talet flyttade familjen till Göteborg var han arbetade som gymnastiklärare. Han promenerade mycke runt i Delsjöområdet och blev på så sätt bekant med barnbarn till de som byggde torpet i Delsjökärr.

Sök på Bertilssons stuga så kan ni läsa mera och jag rekommenderar ett besök.

Hälsningar Birte som hade en fin första advent.

Jul på Äskhult

Publicerat: 23 november 22:00
Taggar: gammaldags jul, jul, äskhult

 

Nu är det dags för julöppet på Äskhult igen. Bilden visar utställningen av julbordet förr i tiden, närmare bestämt från 1800-talet. Här finns stort grötfat och de brinnande ljusen står i smör och på varje piga och drängs plats finns en brödhög. Det är brödkakor bakad på olika sorters mjöl som staplas på varandra, en är av lyxigt vitt vetemjöl. Överst ligger en lussekatt och till slut ett äpple. Den här brödhögen ska räcka genom julendagarna.

Utställningen kan ses lördag 29 november mellan 11 och 15 och där får ni reda på mera om livet i byn. Det är också många hantverkare i  byn och så klart är gårdstomten på plats. Han kan ses vandra runt i byn och i ladan läser han för barn. Så klart är det fika i den varma kaffestugan.

 Är bara vädret bra så är det fantastiskt mysigt med jul på Äskhult.

Hälsningar Birte som ser fram mot lördag.

Tomteflicka

Publicerat: 7 november 18:29
Taggar: tomteflicka, tomte

 

Här är en ny liten tomteflicka, jag fixade hennes hår i dag. Jag har inte gjort de här flickorna på några år fast jag har en del färdigstickade mössor och strumpor. Jag måste göra flera.

Nu är ryggen mycket bättre. Jag trodde inte att det gick att ha så ont där. En hel månad var jag inte har kunnat göra något. Det känns så onödigt men jag får vara glad att det är något jag blir bra av.

Hälsningar Birte som har kommit till liv och fått igång tankeverksamheten igen och upptäckt att det nu är november och att det kan bli halt. I går fick jag på vinterdäcken.

Tomte i höstblåsten

Publicerat: 21 oktober 19:56
Taggar: handgjorda tomtar, tomtar, vätte, tomte, vättar

 

Tomten är ute och vinden tar tag i hans skägg. Han tittar nog efter några vänner men de finns inte här just nu.

Min rygg är mycket dålig. Att det går att få så ont har jag inte vetat trots många ryggskott genom åren. Ont så jag får ligga mycket och starka mediciner med konstiga biverkningar gör att tomten inte får nya kompisar just nu.

Hälsningar Birte som behöver bli frisk - julen närmar sig.

Mera om Bjärbomönstret

Publicerat: 27 september 18:25
Taggar: bjärbomönstret, väska, vadmal

 

När jag satt och funderade på vad jag skulle göra i Bjärbomönstret började jag tänka på om det går att göra i andra tekniker, i annat material. Min första tanke var en kudde men ändrade mig snart. Det fick bli en väska med applikationer. När jag hade kommit så långt var materialet givet – vadmal.

Det blev ett pysslande med mönstret, sedan skulle fram och bakstycket sys ihop. För att få lite effekt på sidorna blev det skarvsöm. Fodret är i röd vadmal. När jag hade kommit så långt och allt dittills var sytt för hand så var det lika bra att fortsätta med handsömmen. Så då är hela väskan handsytt.

Hälsningar Birte som är nöjd med resultatet.

Senast inloggad: 27 feb 14:13
Bor i: Kungsbacka
Födelsedag: 24 nov 1950

Statistik

Medlemmar: 21703
Nya blogginlägg senaste dygnet: 7
Nya bilder senaste dygnet: 35

Nya handarbeten

Mössan Signe 26 feb 2015 09:01 Pyret03
Barnsockor 26 feb 2015 08:11 BENITAREGINA
Vantar 25 feb 2015 11:12 Vendela2
Tröja 24 feb 2015 11:00 rmhenriksson

Efterlysningen

Finns du med bland våra efterlysningar?

Bli medlem!

• Träffa nya vänner

• Ladda upp bilder!

• Delta i diskussionerna!

Bli medlem nu! »