Sök i denna blogg...

Enkel adress till bloggen:
http://www.hemmetsjournal.se/Birte/blogg
Annons
Annons
Annons

Annons
Annons

Res på egen hand

Weekend i soliga Karlstad
Weekend i soliga Karlstad

2 övernattningar
2 x frukostbuffé
2 x eftermiddagsfika m. hembakat & våfflor m. sylt & grädde
Se hela resans innehåll
1099,00
SEK
Minisemester i soliga Karlstad
Minisemester i soliga Karlstad

3 övernattningar
3 x frukostbuffé
3 x eftermiddagskaffe m. kaka & våfflor m. sylt & grädde
Se hela resans innehåll
1649,00
SEK
Legendariska Kühlungsborn
Legendariska Kühlungsborn

3 övernattningar
3 x frukostbuffé
1 x välkomstdrink
Se hela resans innehåll
1549,00
SEK
Stralsund och Rügen
Stralsund och Rügen

3 övernattningar
3 x frukostbuffé
2 x 2-rätters middag
Se hela resans innehåll
1699,00
SEK
Minisemester på Öland
Minisemester på Öland

3 övernattningar
3 x frukostbuffé
1 x 2-rätters middag inkl. aperitif
Se hela resans innehåll
2349,00
SEK

Tomte i höstblåsten

Publicerat: 21 oktober 19:56
Taggar: handgjorda tomtar, tomtar, vätte, tomte, vättar

 

Tomten är ute och vinden tar tag i hans skägg. Han tittar nog efter några vänner men de finns inte här just nu.

Min rygg är mycket dålig. Att det går att få så ont har jag inte vetat trots många ryggskott genom åren. Ont så jag får ligga mycket och starka mediciner med konstiga biverkningar gör att tomten inte får nya kompisar just nu.

Hälsningar Birte som behöver bli frisk - julen närmar sig.

Mera om Bjärbomönstret

Publicerat: 27 september 18:25
Taggar: bjärbomönstret, väska, vadmal

 

När jag satt och funderade på vad jag skulle göra i Bjärbomönstret började jag tänka på om det går att göra i andra tekniker, i annat material. Min första tanke var en kudde men ändrade mig snart. Det fick bli en väska med applikationer. När jag hade kommit så långt var materialet givet – vadmal.

Det blev ett pysslande med mönstret, sedan skulle fram och bakstycket sys ihop. För att få lite effekt på sidorna blev det skarvsöm. Fodret är i röd vadmal. När jag hade kommit så långt och allt dittills var sytt för hand så var det lika bra att fortsätta med handsömmen. Så då är hela väskan handsytt.

Hälsningar Birte som är nöjd med resultatet.

Vandringsutställning

Publicerat: 21 september 18:42
Taggar: bjärbomönstret

 

För ca 1 ½ år sedan kom det från Region Halland ett utskick till medlemmar i sticknätverket om att de planerade för en vandringsutställning.

Bjärbomönstret - traditionellt stickmönster på nytt sätt?

Jag funderade ett tag på om jag skulle vara med. Något sådant har jag aldrig gjort. Frågan blev också, vad jag ska göra. Inte sticka ett traditionellt plagg, det blir ju inte roligt. Inte för stort arbete och inte för lite. Till slut kom jag på att jag ska sticka en axelvärmare och då inte i traditionella färger, vit botten med mönster i rött och vitt. Det fick bli mönster i gråa färger på vit botten. De färgerna är fräscha och plagget kommer att passa till övriga kläders färger.

Utställningen har varit på Hallands alla bibliotek det senaste året. Nu i slutet av augusti har delar utställningen där mina alster ingår varit på en kort uppvisning i Varanger Samiske Museum i Finnmark i Nordnorge – långt nord och öst för Sverige.

Anledningen till det är att samerna i Finnmark har ett nästan identiskt stickmönster. Delar av deras samlingar har varit i Laholm på Stadshusgalleriet som en del i projektet «Mønster på vandring – Ut fra et felles mønster». Tyvärr fick jag inte se den utställningen.

Jag gjorde ett projekt till men det får jag visa en annan gång.

Hälsningar Birte som stickar vidare...

Garnfärgning

Publicerat: 15 september 17:11
Taggar: garnfärgning, garn

 

I dag har jag färgat garn ute i det fina vädret. Det är riktigt roligt att färga och se hur fina färgerna blir. När jag har nystat upp garnet så blir det ännu vackrare. Efter det är det till att sticka och då brukar jag känna mig nöjd med resultatet. Jag har aldrig blivet missnöjd. Klar att några färger tycker jag bättre om, så är det bara.

Hälsningar Birte som njuter av det här otroligt fina höstvädret.

Loppis

Publicerat: 13 september 16:03
Taggar: loppis

 

Var i dag inom Erikshjälpens loppis i Skene, min favoritloppis, den och Edwins fond i Veddige som är mera som en antikaffär. Där hittade jag en stickbok med "vikingamönster" till 20,- kronor. Boken var som ny. Den saknades bland mina hantverksböcker.

Jag hittade också 3 meter spets för 12 kronor. Det är loppisar som har det bästa utbudet av spetsar, inte tygaffärer. Jag köper så fort jag hittar någon fin. Med åren har det blivet en del men när jag väl ska sy är det ändå för lite att välja mellan. Konstigt.

Jag var också inom en tillfällig loppis. Där köpte jag något som såldes för att vara markisväv som kunde användas om man vill byta tyg i en solstol. I själva verket var det en handvävd löpare 1,28 meter lång och 44 cm bred vävd med bomullsvarp och lin i inslaget. Det var nog lite brister i säljarens materialkunskap.

Hälsningar Birte som önskar att tiden hade räckt till att sticka en kofta med fint flätmönster.

Livet är som en ketchupflaska...

Publicerat: 3 september 22:18
Taggar: äskhult

 

Så är det - händer inget - händer inget -  händer allt!

Nu kommande lördag är det skördedag på Äskhult, det var planerat att jag ska dit. Nu är det inte odlingar jag brukar hålla på med men jag har några fina vinbärsbuskar jag har tillverkad via skott från en bra planta. Lite tovning skulle jag också göra där.

Då blir det en resa till Quiltköping = Lidköping med Lapphexorna. Jag anmäler mig tillsammans med en kompis. Ska bli kul och hoppas jag kan gå lite på stan och inte bara se på tyger. Det kanske finns något kul i stan, marknad på torget ska det vara.

Då kommer inbjudan till ett födelsedagskalas till ett riktigt litet barn.

Det borde vara tre lördagar den dagen.

Hälsningar Birte som trots allt hoppas det blir en fin resa.

 

Burre på väg

Publicerat: 31 augusti 13:25
Taggar: tomtar, vättar, vätte, tomte

 

Här är tomtarna Burre på väg. Kan hända de är på väg till en julmarknad fast det är lång tid kvar. Under tiden kan de få följe av andra tomtar och vättar.

Hälsningar Birte och tomtarna som hoppas på en fin jul.

Pinnetomtar

 

Här är en kruka med vad jag kallar Pinnetomtar. Fast det är båda tomtar och vättar.

Det är tomte/vätte-huvuden som sitter på en pinne. De ska stickas in i en urna eller kruka med ene eller tallris så att bara huvudet sticker fram.

Min vana trogen är det inte två lika så länge jag har dem framför mig. Det är många färgvariationer på den tovade och inte minst på garnet mössorna är sytt med. Till det kommer skägget, vitt, grått,  kort, långt, rakt, yvigt och lockigt.

Hälsningar Birte som har fart på tomteverkstaden.

Höstens första tomte

Publicerat: 16 augusti 22:02
Taggar: vätte, handgjord tomte, handgjord vätte, tomte

 

Nu när sommaren går mot slut så blir det full fart i stugan. Det är stor tomtebrist och det måste åtgärdas. Det ligger tomtkläder och tomtedelar lite var stans. Det gäller att få ordning på allt och alla kroppsdelar.

Här om dagen satte jag ett par armar jag hittade på en tomte. Något var fel. Varför gick armarna upp över öronen och långt framför tårna. Så gick det upp ett ljus för mig. Armarna tillhör en större tomte och en stor armlös tomte sitter i källaren. Problemet nästan löst. Jag fick göra nya armar till lilltomten och den stora armlösa sitter där med sina armar bredvid sig.

Här är en bild av höstens första tomte som sitter och spanar utöver havreåkern.

Hälsningar Birte och tomtegubben.

Mobilfodral

Publicerat: 5 augusti 20:00
Taggar: sticket, mobilfodral

 

Här är de två första mobilfodralen jag har stickat av typen lovikkavante. Nu har jag börjat sticka en i blått och jag har garn till en grön. De blir väl klara så småningom. De här har legat ett tag eftersom jag saknade mörkblått garn.

Hälsningar Birte som har ett lagom varmt sommarväder.

Folkkonstens dag och teater

Publicerat: 3 augusti 20:31
Taggar: äskhult

 

Det var ett riktigt fint väder på Äskhult i går (lördag). Kanske lite för fint, många valde nog stranden i stället men de som kom är intresserade av hantverk. Så mycket blev det inte tovat för min del. Däremot blev det en del prat med besökare var vi pratade om ull i olika former.

Dagens tema var lappat och lagat var det visades upp riktigt gamla damunderkläder, hur de fungerade och hur de var lagade. De var långa, ner till knäna och så var de öppna i skrevet. Mycket praktiskt, då var det bar och ställa sig och sära på benen och kissa. Allt doldes av de stora kjolarna.

På kvällen var det första föreställningen på amfiteatern som ligger i backen nedanför Äskhult. Teatern har inget med byn Äskhult att göra. Det är teaterselskapet Ebbe (Engagerade ByBors Ensemble)som spelar med lokal anknytning. I år heter stycket ”En Bellmanshistoria” och historien är förlagd till Gåsevadsholm.

Det är riktigt mysigt att sitta på teatern i bokskogen en varm sommarkväll medan solen går ned. Vid föreställningens slut går vi till parkeringen eller bussen i skenet från mängder av facklor.

Bilden ovan är från teaterstycket.

Hälsningar Birte som är nöjd med dagen.

Kohagen på Äskhult

Publicerat: 31 juli 00:47
Taggar: äskhult

 

I kohagen på Äskhult går det kvigor och kor med kalvar, de är fyra stycken men bara tre som är med på den här bilden. Totalt är det nog ungefär dubbelt så många kor som på bilden.

Jag tycker det är så mysigt med kohagen bredvid vägen upp till byn.

På lördag blir det årets största hantverkshändelse, Folkkonstens dag. Årets tema är lappat och lagat. Det är inget jag ska egna mig åt. Jag har bestämt mig för att tova. Det blir lite problematiskt med vatten så jag kommer nog till att få riktigt rena händer som luktar grönsåpa.

Hoppas många av er kan komma.

Hälsningar Birte som hoppas på fint sommarväder.

 

Folkkonstens dag i Äskhult

Publicerat: 20 juli 23:34
Taggar: äskhult

 

Här är ”Riksdagsmannen Bengt Pehrsson” på trappan till ”Bengts” som gården kallas och som numera är kaffestuga. Det är Äskhults nyaste byggnad som byggdes i 1850. Eftersom Bengt Pehrsson avled i 1837 var han dock aldrig i den nuvarande byggnaden, som vad jag förstår, är byggd av hans barnbarn.

Lördag 2 augusti är det Folkkonstens dag, en av årets största händelser i Äskhult. Årets tema är lappa och laga som förr. Etnologen Ulla Centergran visar och berättar om allmogens vällappade underkläder. Det blir också ”prova på stationer” på årets tema. Dessutom är det många hantverkare i byn som visar upp och säljer sina alster och i kaffestugan serverar de sina egna goa kakor.

Hoppas det blir en fin sommardag i denna härliga gamla miljö med vacker natur och husdjur ute i hagarna.

Hälsningar Birte som ser fram emot en mysig Äskhultdag!

Nu är de färgade

Publicerat: 6 juli 22:40
Taggar: tovat, vanter

 

I går färgade jag vanterna. De blev mörkare än vad bilden visar. Det blev ungefär marinblå fast inte ändå, jag kanske skulle säga mörk jeansfärg. Färgen blev jämn och det är det viktigaste.

Nu återstår det riktigt svåra - yllebroderiet. Där finns ett stort hinder och det är fantasin. Jag hinner inte innan semester så jag har lite tid till att fundera.

Ha en fortsatt fin sommar, önskar Birte med lite dålig fantasi och/eller beslutångest.

Se vad det blev!

Publicerat: 26 juni 19:22
Taggar: damvanter, tovat, vanter

 

Det blev damvanter i normalstorlek. Kanske lite svårt att se på bilden. Jag har en bred hand så vanterna är lite smala till mig. När de var färdigstickade så hade jag 2,2 meter garn kvar av en 100 gr-härva. Bra "beräknad"!? Sedan tovades de i tvättmaskinen i 60 grader kulörtvätt. De är nu riktigt tjocka och det går inte att se att de är stickade.

Nu kommer nästa steg, de ska färgas. Får se om vädret tillåter det på lördag. Jag har en liten kokplatta jag använder och står jag ute så riskerar jag inte olyckor med färgen inomhus.

Hälsningar Birte som är nöjd. Tur? Skicklighet blir lite för stöddigt men bra gissat blir nog bra.

Senast inloggad: 30 okt 00:57
Bor i: Kungsbacka
Födelsedag: 24 nov 1950

Statistik

Medlemmar: 21149
Nya blogginlägg senaste dygnet: 7
Nya bilder senaste dygnet: 71

Nya handarbeten

Efterlysningen

Finns du med bland våra efterlysningar?

Bli medlem!

• Träffa nya vänner

• Ladda upp bilder!

• Delta i diskussionerna!

Bli medlem nu! »