Sök i denna blogg...

Enkel adress till bloggen:
http://www.hemmetsjournal.se/Birte/blogg
Annons
Annons
Annons

Annons
Annons

Res på egen hand

Semester i Dalarna
Semester i Dalarna

3 övernattningar
3 x frukostbuffé
3 x 2-rätters middag/buffé
1399,00
SEK
Maritimt hotell i Schleswig
Maritimt hotell i Schleswig

3 övernattningar
3 x frukostbuffé
1 x välkomstdrink
Se hela resans innehåll
1449,00
SEK
Maritimt hotell i Schleswig
Maritimt hotell i Schleswig

2 övernattningar
2 x frukostbuffé
1 x välkomstdrink
Se hela resans innehåll
1149,00
SEK
Nyårssemester med middag i Schleswig
Nyårssemester med middag i Schleswig

3 övernattningar
3 x frukostbuffé
1 x välkomstdrink
Se hela resans innehåll
1649,00
SEK
Lyxig minisemester i Hobro
Lyxig minisemester i Hobro

2 övernattningar
2 x frukostbuffé
2 x 3-rätters middag
Se hela resans innehåll
1149,00
SEK

Burre på väg

Publicerat: i förrgår 13:25
Taggar: tomtar, vättar, vätte, tomte

 

Här är tomtarna Burre på väg. Kan hända de är på väg till en julmarknad fast det är lång tid kvar. Under tiden kan de få följe av andra tomtar och vättar.

Hälsningar Birte och tomtarna som hoppas på en fin jul.

Pinnetomtar

 

Här är en kruka med vad jag kallar Pinnetomtar. Fast det är båda tomtar och vättar.

Det är tomte/vätte-huvuden som sitter på en pinne. De ska stickas in i en urna eller kruka med ene eller tallris så att bara huvudet sticker fram.

Min vana trogen är det inte två lika så länge jag har dem framför mig. Det är många färgvariationer på den tovade och inte minst på garnet mössorna är sytt med. Till det kommer skägget, vitt, grått,  kort, långt, rakt, yvigt och lockigt.

Hälsningar Birte som har fart på tomteverkstaden.

Höstens första tomte

Publicerat: 16 augusti 22:02
Taggar: vätte, handgjord tomte, handgjord vätte, tomte

 

Nu när sommaren går mot slut så blir det full fart i stugan. Det är stor tomtebrist och det måste åtgärdas. Det ligger tomtkläder och tomtedelar lite var stans. Det gäller att få ordning på allt och alla kroppsdelar.

Här om dagen satte jag ett par armar jag hittade på en tomte. Något var fel. Varför gick armarna upp över öronen och långt framför tårna. Så gick det upp ett ljus för mig. Armarna tillhör en större tomte och en stor armlös tomte sitter i källaren. Problemet nästan löst. Jag fick göra nya armar till lilltomten och den stora armlösa sitter där med sina armar bredvid sig.

Här är en bild av höstens första tomte som sitter och spanar utöver havreåkern.

Hälsningar Birte och tomtegubben.

Mobilfodral

Publicerat: 5 augusti 20:00
Taggar: sticket, mobilfodral

 

Här är de två första mobilfodralen jag har stickat av typen lovikkavante. Nu har jag börjat sticka en i blått och jag har garn till en grön. De blir väl klara så småningom. De här har legat ett tag eftersom jag saknade mörkblått garn.

Hälsningar Birte som har ett lagom varmt sommarväder.

Folkkonstens dag och teater

Publicerat: 3 augusti 20:31
Taggar: äskhult

 

Det var ett riktigt fint väder på Äskhult i går (lördag). Kanske lite för fint, många valde nog stranden i stället men de som kom är intresserade av hantverk. Så mycket blev det inte tovat för min del. Däremot blev det en del prat med besökare var vi pratade om ull i olika former.

Dagens tema var lappat och lagat var det visades upp riktigt gamla damunderkläder, hur de fungerade och hur de var lagade. De var långa, ner till knäna och så var de öppna i skrevet. Mycket praktiskt, då var det bar och ställa sig och sära på benen och kissa. Allt doldes av de stora kjolarna.

På kvällen var det första föreställningen på amfiteatern som ligger i backen nedanför Äskhult. Teatern har inget med byn Äskhult att göra. Det är teaterselskapet Ebbe (Engagerade ByBors Ensemble)som spelar med lokal anknytning. I år heter stycket ”En Bellmanshistoria” och historien är förlagd till Gåsevadsholm.

Det är riktigt mysigt att sitta på teatern i bokskogen en varm sommarkväll medan solen går ned. Vid föreställningens slut går vi till parkeringen eller bussen i skenet från mängder av facklor.

Bilden ovan är från teaterstycket.

Hälsningar Birte som är nöjd med dagen.

Kohagen på Äskhult

Publicerat: 31 juli 00:47
Taggar: äskhult

 

I kohagen på Äskhult går det kvigor och kor med kalvar, de är fyra stycken men bara tre som är med på den här bilden. Totalt är det nog ungefär dubbelt så många kor som på bilden.

Jag tycker det är så mysigt med kohagen bredvid vägen upp till byn.

På lördag blir det årets största hantverkshändelse, Folkkonstens dag. Årets tema är lappat och lagat. Det är inget jag ska egna mig åt. Jag har bestämt mig för att tova. Det blir lite problematiskt med vatten så jag kommer nog till att få riktigt rena händer som luktar grönsåpa.

Hoppas många av er kan komma.

Hälsningar Birte som hoppas på fint sommarväder.

 

Folkkonstens dag i Äskhult

Publicerat: 20 juli 23:34
Taggar: äskhult

 

Här är ”Riksdagsmannen Bengt Pehrsson” på trappan till ”Bengts” som gården kallas och som numera är kaffestuga. Det är Äskhults nyaste byggnad som byggdes i 1850. Eftersom Bengt Pehrsson avled i 1837 var han dock aldrig i den nuvarande byggnaden, som vad jag förstår, är byggd av hans barnbarn.

Lördag 2 augusti är det Folkkonstens dag, en av årets största händelser i Äskhult. Årets tema är lappa och laga som förr. Etnologen Ulla Centergran visar och berättar om allmogens vällappade underkläder. Det blir också ”prova på stationer” på årets tema. Dessutom är det många hantverkare i byn som visar upp och säljer sina alster och i kaffestugan serverar de sina egna goa kakor.

Hoppas det blir en fin sommardag i denna härliga gamla miljö med vacker natur och husdjur ute i hagarna.

Hälsningar Birte som ser fram emot en mysig Äskhultdag!

Nu är de färgade

Publicerat: 6 juli 22:40
Taggar: tovat, vanter

 

I går färgade jag vanterna. De blev mörkare än vad bilden visar. Det blev ungefär marinblå fast inte ändå, jag kanske skulle säga mörk jeansfärg. Färgen blev jämn och det är det viktigaste.

Nu återstår det riktigt svåra - yllebroderiet. Där finns ett stort hinder och det är fantasin. Jag hinner inte innan semester så jag har lite tid till att fundera.

Ha en fortsatt fin sommar, önskar Birte med lite dålig fantasi och/eller beslutångest.

Se vad det blev!

Publicerat: 26 juni 19:22
Taggar: damvanter, tovat, vanter

 

Det blev damvanter i normalstorlek. Kanske lite svårt att se på bilden. Jag har en bred hand så vanterna är lite smala till mig. När de var färdigstickade så hade jag 2,2 meter garn kvar av en 100 gr-härva. Bra "beräknad"!? Sedan tovades de i tvättmaskinen i 60 grader kulörtvätt. De är nu riktigt tjocka och det går inte att se att de är stickade.

Nu kommer nästa steg, de ska färgas. Får se om vädret tillåter det på lördag. Jag har en liten kokplatta jag använder och står jag ute så riskerar jag inte olyckor med färgen inomhus.

Hälsningar Birte som är nöjd. Tur? Skicklighet blir lite för stöddigt men bra gissat blir nog bra.

Tvåändstickat

Publicerat: 18 juni 21:50
Taggar: stickning, tvåändstickning, tvåändstickat

 

Nu har Hemslöjdsgillet i Kungsbacka haft tre dagar var vi kan lära oss olika tekniker. Jag har stickat i hela mitt liv men jag har aldrig provat tvåändstickning. Nu var det dags!

Den första dagen gjorde jag upplägg och stickade fem varv. Det var inte mycket. Det var för många maskor och kanten rullade sig. När jag kom hem repade jag upp allt och började om. Nu med färre maskor och varv med avigmaskor i kanten nederst.

När jag var tillbaka dagen efter hade jag kommit längre fast jag hade repat upp. Övning ger ju färdighet, sägs det. På bilden synes hur långt jag har kommit på de här tre dagarna. Jag har ju inte jobbat ihjäl mig med det hela om sanningen ska fram. Vi skulle ju ha det trevligt och så måste vi se på varandras arbeten.

Det jobbiga är garnnystan som snurrar sig. Det blir en snurr för varje maska. Nu är jag i uppfinnartagen, det här måste få en lösning. Jag tror jag är något på spåret.

Hälsningar Birte som får återkomma med en snurrlösning på snurret!

Vantar på G?

Publicerat: 14 juni 19:27
Taggar: vantar

 

Jag har börjat sticka vanter, riktigt stora i ett tvåtrådigt ullgarn och stickor nr 4. När båda är klara så ska jag tova dem i maskinen på 60 grader kulörtvätt.

Frågan är om det blir herrvantar, damvantar eller barnvantar.  Det får tiden visa och jag återkommer med resultatet.

Hälsningar Birte som har mycket trägårdsarbete och sömnad som ska eller rättare sagt, måste göras.

Hantverket på Äskhult

Publicerat: 8 juni 18:06
Taggar: hantverk, äskhult

 

Nu är kaffestugan och hantverksförsäljningen på Äskhult i full gång. I år är möbleringen ändrat och det finns flera nya produkter vilket är kul. I dag var det strålande sommarväder men det var flera som satt inne och fikade för de tyckte om att vara i den gamla miljön. Som någon sa: "Ute är vi ju för jämnan."

Den fina adventsstjärnan i fönstret var det någon som köpte fast det är långt (eller kanske inte) till adventstider.

Hälsningar Birte som har varit i den gamla byn i dag.

Nytt mobilfodral

Publicerat: 1 juni 20:29
Taggar: stickat, mobilfodral

 

Här är senaste mobilfodralet jag har stickat. Det är ett kul litet handarbete som passar bra till TV-tittande.

Hälsningar Birte som nu får göra kläder till sig själv.

Nål i pärlorna

Publicerat: 25 maj 20:27

 

Jag köpte en rätt stor påse med pärlor för ett par år sedan. I dag när jag hällde ur lite pärlor så låg det en nål bland pärlorna. Den är inte naturligt rostig utan den har nog varit utsatt för någon form av behandling. Tyvärr går det inte att se strukturen på bilden. Att sy med den går inte.

Hälsningar Birte som gör det sista inför årets säsong på Äskhult.

Tre hjärtan

Publicerat: 18 maj 10:00
Taggar: hjärtan, shabby chic

 

Här är en bild på tre av mina hjärtan. De är stoppade med vadd och jag har i lite lavendel så de luktar gott.

Det är kul att sy dem. Jag har en hög med vita tyger och spetsar på sybordet och så är det bara ta ett tyg och klippa ut ett hjärta och sedan rota runt i spetsarna och bestämma sig för vilken jag ska använda. Jag undviker att göra två likadana.

Hälsningar Birte som i dag ska städa bort materialet till hjärtan.

Senast inloggad: 2 sep 14:37
Bor i: Kungsbacka
Födelsedag: 24 nov 1950

Statistik

Medlemmar: 20907
Nya blogginlägg senaste dygnet: 5
Nya bilder senaste dygnet: 10

Nya handarbeten

Efterlysningen

Finns du med bland våra efterlysningar?

Bli medlem!

• Träffa nya vänner

• Ladda upp bilder!

• Delta i diskussionerna!

Bli medlem nu! »